Feestdagen stressvrij doorkomen

Yoehoe….de feestdagen komen er weer aan! Ik kan niet wachten tot het weer zover is maar voor velen zowel de leukste als de meest stressvolle periode van het jaar, want: zoveel mensen over de vloer, cadeautjes kopen, al die boodschappen en natuurlijk zoveel mogelijk lekkere gerechten willen koken waarmee je de show kan stelen. Met deze 5 tips zorg je ervoor dat niet alleen je partner, kinderen, vrienden en familie volop kunnen genieten, maar vooral ook jij!

5 tips om de feestdagen stressvrij door te komen

Partystyling tijdens de feestdagen

Je kan niet vroeg genoeg beginnen

Elk jaar zeggen we het weer tegen onszelf, volgend jaar begin ik op tijd maar uiteindelijk sta je met een hoofd vol stress. De week voor de kerstdagen ben je er nog steeds niet helemaal uit hoe jij je gasten gaat ontvangen en vermaken tijdens de feestdagen. Dit is natuurlijk goed te begrijpen want ook jij herkent waarschijnlijk net als vele drukte en chaos in je dagelijks leven. Maar deze feestdagenstress is zo makkelijk te voorkomen. Neem een voorbeeld aan mijn schoonzusje, soms zucht ik weer als ze een half jaar van te voren vraagt welke kerstdag wij bijvoorbeeld kunnen. Maar voorlopig heeft zij weinig tot vrijwel geen stress zodra één van de mooiste dagen in het jaar aanbreekt. En geloof mij, deze werkende moeder heeft met een gezin van 5 personen en 2 honden net als ieder ander veel drukte en chaos.

Onder het motto ‘je kan niet vroeg genoeg beginnen’ raden we je dan ook aan om ongeveer minstens 2 maanden van tevoren te starten met de eerste voorbereidingen. Start bijvoorbeeld met het samenstellen van een gezelschap, zodat je weet op hoeveel mensen je kunt rekenen. Vier je het niet thuis, maar bij anderen? Vraag dan wat er van je wordt verwacht en voor hoeveel mensen je iets moet maken. Vervolgens ga je verder met het bedenken van een thema, uiteenlopend van gourmetten of klassiekers met een twist of wat dacht je van Chique Klassiek. Wees niet bang: het thema hoeft niet tot in de kleinste details te worden doorgevoerd, het biedt vooral houvast in het maken van keuzes.

Op zoek naar de mooiste tafelstyling voor het kerstdiner? Klik dan hier!

Maak voor de feestdagen gerechten die je al kent (of oefen van tevoren)

Er is niets dat voor zoveel keukenstress zorgt als onverwachte stappen in een recept of een gerecht dat mislukt. Mak het jezelf dus vooral niet moeilijk en maak daarom tijdens de feestdagen alleen gerechten die je al vaker (het liefst twee of drie keer) hebt gemaakt of oefen ze van tevoren. Zo weet je niet alleen precies wat je kan verwachten, je kunt het kookproces ook stukken beter inschatten qua tijd én smaak. Hoewel receptmakers hun uiterste best doen om recepten zo duidelijk en compleet mogelijk uit te schrijven, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat jouw smaakt net even anders is dan die van de maker.

Ook SUPER leuk: organiseer een testdiner met vrienden of familie. Kook de gerechten die je tijdens ‘het echte’ feest wil maken en vraag om feedback, zo weet je zeker wat je kunt verwachten en wat je gasten fijn vinden.

Voor de meest inspirerende culinaire kerstgerechten klik je hier!

Kerstdiner tijdens de feestdagen

Maak een planning voor de feestdagen

Het klinkt zwaarder dat het is, maar een planning geeft je zoveel houvast tijdens een drukke maand als december. Het is natuurlijk wel van belang dat je weet wat je wilt gaan maken (of in ieder geval in grote lijnen). Op basis daarvan kun je het halen van alle boodschappen beter inschatten en –plannen (heb je aan één supermarkt voldoende of moet je ook nog langs de slager of groenteboer?), bekijken welke gerechten het langst nodig hebben of al van tevoren gemaakt moeten worden en wat je nog op de dag zelf moet doen.

Zolang je planning op orde is, weet je dat er bijna niets meer mis kan gaan. Los van je pen en papier zijn er tegenwoordig veel websites waarop je handige templates voor planningen kunt downloaden.

Vraag om hulp

Dat jij degene bent die het etentje organiseert, feestjes initieert of het kookwonder in huis bent, betekent niet dat je alles alleen moet doen. Vraag daarom zeker om hulp, of het nu gaat om het uitkiezen van recepten, het maken van koekjesdeeg (leuk om met kinderen te doen) of het roeren in een pan risotto: vele handen maken licht werk!

Wees niet te streng voor jezelf

Tijdens de feestdagen zijn we vaak zoveel bezig met of onze kinderen en gasten gelukkig zijn en al het eten lekker vinden, dat we bijna vergeten waar het echt om draait en zelf niet kunnen genieten.Probeer je daarom continu (het begint al bij de voorbereidingen) bewust te zijn van het feit dat niemand perfect is en dat als iets net anders loopt dan je had gepland, dat echt niet erg is. Bij de grootste (keuken)blunders heeft de meerderheid van de gasten vaak niks door, dus waarom je druk maken om iets wat waarschijnlijk alleen jij merkt?

 

Er zijn nog tal van leuke ideeën om van de feestdagen een geweldige happening te maken. Uiteraard kunnen wij helpen bij de styling van de tafel maar ook bij de catering, mocht je toch echt jezelf niet een heel kerstdiner zien klaarmaken.

Bij Weis Events organiseren en ondersteunen wij bij het realiseerbaar maken van feesten en events. Dit wordt gedaan met volledige passie en plezier voor jouw en je gasten.

Neem dus gerust contact met ons op wanneer jij onvergetelijke feestdagen wilt neerzetten.

Tijdens ons kennismakingsgesprek bespreken wij samen de mogelijkheden maar ook  jouw ideeën en wensen.

 

Een feestelijke groet,

Tjaja Weis

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *