7 tips voor een stressvrije kinderverjaardag

7 tips voor een stressvrije kinderverjaardag als ook jij het misschien best lastig vindt om een feestje te plannen.

Kinderverjaardag organiseren? Als trotse moeder of vader wil je niets liever dan jouw oogappeltje een mooie verjaardag bezorgen. Ook gun je familie en vrienden een gastvrije ontvangst en een gelegenheid om hem of haar te feliciteren. Maar na wat rondloeren op social media ter inspiratie krijg je spontaan vlekken van al die wonderschone verjaardagstaarten, themafeestjes en ‘sterrenchefwaardige’ diners. Zelf ben ik super dol op feestjes. Ik houd van gezellig samen zijn met familie en/of vrienden, en het liefst met feestelement. Tijd dus voor een waterdicht stressvrij plan!

Deze 7 tips voor een stressvrije kinderverjaardag zijn ook goed toe te passen op de feestdagen. Hopelijk heb je er iets aan.

 

1. Doe waar jij (en je kindje) blij van wordt en voel je nergens toe verplicht

Ik begin meteen met een belangrijke. Doe niks waar je geen zin in hebt of wat je niet kunt bolwerken. Houd je niet van taartenbakken? Doe dat dan niet! Niemand verwacht van jou een drielaags kunstwerk met een fondantkunstwerk van het favoriete tekenfilmfiguur van je kind. Daar heb je de bakker voor. Houd je niet van koken, ga dan niet uren in de keuken staan, maar houd de hapjes simpel. Blokjes kaas, rauwkost met een dip en bakjes chips doen het ook prima. Doe de dingen die jij leuk vindt en waar jij energie van krijgt, dan geniet je het meeste van de kinderverjaardag. Het gaat om de gezellige dag samen, niet om alles er omheen!

Word je juist volkomen zen van een middagje koken en bakken, dan vooral wél doen. Maar dan hoef je niet ook de kamer volledig in thema te versieren en uitnodigingen op geschept papier te ontwerpen en versturen. Bewust keuzes maken scheelt echt.

2. Plan rustmomenten in

Niet alleen voor je kindje, maar ook voor jezelf kan het fijn zijn om niet de hele dag in de weer te zijn. Zo kan je bedenken op welk moment van de dag je het feestje zouden geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hele kleine kindjes die een kaarsje mogen uitblazen. ’s Ochtends voor zijn middagslaapje of erna? Of  geen dutje en gewoon zoete inval de hele dag?

3. Hanteer een begin- en een eindtijd

Met een duidelijke begin- en eindtijd weet iedereen waar hij/zij aan toe is. En, ook niet onbelangrijk, zo heb jezelf en het feestvarken een overzichtelijk feestje. Je voorkomt zo ook dat je de hele dag koffie, taart en hapjes aan het serveren bent. Drie uurtjes feesten, taart eten en cadeautjes uitpakken is echt al best veel als het vooral om een kleine jarige gaat. Bij een kinderverjaardag is het dus heel normaal om er een tijdsbestek aan te geven.

4. Kies voor één eetmoment op het feestje

Op een kinderverjaardag is het hoogtepunt toch wel het uitblazen van de kaarsjes en het aansnijden van de verjaardagstaart. Vaak is zo’n punt taart al een maaltijd opzich, dus is het echt niet nodig om je gasten ook nog een lunch, borrelhapjes, tussendoortjes en een avondmaaltijd aan te bieden. Tenzij het feestje natuurlijk meer dan 3 uur duurt.

Het kan zo zijn dat een deel van jouw gasten van ver komen. Dan kan je er beter voor kiezen tegen half 6 ook nog een eenvoudige maaltijd te regelen. Soep, een broodje etc. De soep kan je van tevoren bereiden en misschien neemt iemand in de familie ook nog wel een pan mee. Hier moet je natuurlijk wel om vragen en vraag dan ook gewoon om hulp als je die nodig hebt. Veel mensen vinden het stiekem toch wel erg leuk als ze een bijdrage kunnen leveren in de organisatie van het feestje.

Dit alles zet je samen met drankjes klaar als een buffetje: lekker, snel eenvoudig en weinig afwas!

5. Vraag en accepteer hulp

Zoals ik hierboven al aangaf, vraag hulp wanneer je dit nodig hebt. Vaak niet het makkelijkste om te doen maar veel ouders (lees: moeders) willen het anderen graag naar de zin maken. Toch kan het heel veel schelen als je bijvoorbeeld je moeder vraagt om iets te eten mee te brengen. Tijdens het feestje zelf zijn er vaak ook genoeg mensen die graag een handje helpen. Bijvoorbeeld even helpen om het buffet klaar te zetten, de koffie in te schenken of alvast wat afwas naar de keuken te brengen. Accepteer die hulp! Daar wordt je feestje echt leuker van, want zo kan je zelf ook echt genieten van de dag en van het plezier van je kleintje. En laat de vaatwasser tussendoor een keertje extra draaien, dan heb je aan het einde van het feestje alles ook snel aan kant.

6. Beperk je gastenlijst

Als je geen balzaal als woonkamer hebt, dan kan je simpelweg geen 20 man kwijt in je woonkamer. Tenzij iedereen elkaar zo goed kent dat ze spontaan bij elkaar op schoot kruipen (en dan doel ik niet op de kinderen!).  En niet in elke tijd van het jaar ga je zomaar even lekker buiten zitten. Dus nodig dan alleen naaste familie uit. Ook dat kan resulteren in een ‘gezellige bedrijvigheid’.

Goede vrienden met hun kinderen kan je een week eerder of later langs laten komen. Nou lijkt mij de opsplitsing van een verjaardag echt niet leuk maar als je er niet aan ontkomt zitter er ook weer zijn voordelen aan.

7. Denk na over de hoeveelheid cadeaus en uitpakmomenten

Wanneer de kinderverjaardag s´middags begint kan je het best ’s ochtends al zijn of haar cadeautjes geven, waar dan direct heerlijk mee gespeeld kan worden en jij weer snel de laatste puntjes op de i kan zetten voordat de gasten komen. Maar zo is er ook meer aandacht voor het uitpakken én voor het gegeven cadeautje die de jarige op het moment van aankomst krijgt van zijn of haar gast. Dus het opsparen van cadeautjes zal geen tip van mij zijn. Hoewel ik wel moet toegeven dat een groot scheurfestijn toch ook wel zijn charmes heeft.

Stressvrije feestdagen

De feestdagen staan nog niet voor de deur maar vele zijn er wel al stiekem mee bezig. In ieder geval in hun hoofd. Als je je niet goed voorbereid en uitkijkt een prikkel-fiësta van jewelste. Niks mis mee natuurlijk, als je er goed tegen kunt. Goede tips als je daar dus niet tegen kunt, ook op de feestdagen toe te passen: rustmomenten inbouwen, niet én een kerstontbijt, -lunch én –diner op één dag. Niet denken dat ik, omdat het Kerstmis is, haute-cuisine op tafel moet zetten. Simpele maaltijden kunnen net zo lekker zijn. Niet alles zelf willen doen en (klaar)maken en niet schuwen om bijvoorbeeld de gasten te vragen of ze ook wat willen meebrengen.

Kom maar op met al die feestjes: ik heb er zin in!

 

Een feestelijke groet van Weis Events

T 06-18843111 | M info@weisevents.nl | www.weisevents.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *